Історія SwimRun

SwimRun - відносно новий вид спорту, що з'явився в Швеції в 2006 році - з кожним роком набирає все більшої популярності по всьому світі

Otillo swim run04309 700x394

З чого все почалось? Історія swimrun бере початок в 2002 році, коли брати Mats Andersson та Jesper Andersson разом з Anders Malm, власником лінії готелей Utö Värdshus та його другом Janne Lindberg засиділись в барі до пізньої ночі.

Брати (Метс і Джеспер) почали розповідати, як плавали на човні та їздили на ковзанах між островами. В якості демонстраційної карти вони використали серветку із зображенням Стокгольмського архіпелагу. На одному кінці був зображений острів Уто, з іншого - Сандхемн. Бесіда закінчилася забавним викликом, який Метс і Джеспер кинули Андерсу і Янну - хто з двох команд прибуде до фінішної лінії в Сандхемн останніми, ті й будуть платити за готель, вечерю та напої.

Вибір маршруту залежить від кожної команди, але за однієї умови -  за один забіг побувати в трьох ресторанах, розташованих на різних островах. За їжу і напої, взяті по ходу змагання, платить команда, що відстає. Все це зайняло близько 26 годин і після фінішу учасники були занадто втомленими, щоб що-небудь святкувати. Наступного року вони повторили спробу, але результати кращими не стали.

Восени 2005 Майкл Лемел забирав машину з автосервісу, коли власник, який був також співласником Utö Värdshus попросив переговорити з ним. 

Він знав , що Майкл професійно займався пригодницькими перегонами і що у нього навіть була власна спортивно-маркетингова компанія, а тому припустив, що його може зацікавити цей божевільний челендж і можливо він захоче перетворити його на комерційний захід. 

Майкл, завжди ввічливий, погодився вислухати  і коли почув подробиці, м’яко кажучи був здивований: “Хіба це можливо? Він пообіцяв власнику сервіса зв’язатися з ним найближчим часом. 

Сівши у машину, Майкл зателефонував Метсу Скотту, який був його бізнес партнером та товаришем по змаганнях з 1995 року і переказав історію. Їм обом імпонувала ця ідея, оскільки вони давно шукали можливість організувати міжнародні змагання на витривалість у Скандинавії.  Вони вирішили зустрітися з Джеспером, Метсом та Андерсом Мальмом.

На першій зустрічі вони обговорили можливість організувати челлендж, що відбудеться за світлої частини дня і в період, коли на архіпелагу не так багато човнів.  Майкл і Мет витратили багато часу, вивчаючи карти, намагаючись знайти найкоротший маршрут через острови, але притримуючись оригінального маршруту.

Обговорюючи назву змагань, Метс Скотт придумав Ö TILL Ö - що означає «з острова на острів»  шведською мовою - саме ж це і робитимуть учасники. Крім того, буква Ö виглядає як острів. Символ бігуна і плавця пізніше були добавлені до лого, демонструючи  два методи проходження дистанції.

У червні 2006 року Майкл Леммель, Метс Скотт, його дружина Наташа Вестлінг, Метс Андерссон і Джеспер Андерссон стартували з острова Сандхемн, Андерс Мальм був на човні супроводу.

Група бігла і пливла маршрутом, що довший за сучасний трек змагань, після обіду вони досягли Ornö. На цей момент Мет і Майкл побачили достатньо. “Це можливо! Давайте організуємо подію на початку вересня” - сказали вони.

Перша гонка ÖTILLÖ відбулась в першу неділю вересня 2006 року. На старті було 9 команд по двоє людей. Фінішували тільки дві команди, переможці пересувались на надувних телефонах Нокіа (це були Team Sandhamn, діючі світові чемпіони пригодницьких перегонів з Фінляндії). Завдяки цьому було введено перше обмеження - розмір плавального спорядження.

swimrunMag SwimrunLegend Nokia

Подія була широко висвітлена на телебаченні, що і сприяло зацікавленості все більше і більше людей. 

Без ÖTILLÖ не було б свімрану, але тільки в 2012 році, коли відбулися три інші івенти у Швеції, Майкл і Мет усвідомили, що започаткували новий вид спорту.

Десь в цей час шведка Еріка Розенбаум, призерка ÖTILLÖ, вигадала фразу свімран, яка пізніше була зареєстрована як торгова марка. Домовившись з нею, Майкл і Метс почали називати свій новий спорт свімран, а завдяки медійникам, фраза дістала світового поширення.  

Вже в 2017 році було більше ніж 400 подій зі свімрану по всьому світі.  


Надрукувати