Лопатки для плавання: так чи ні?

Srun Перегляди: 2622

Поширеним запитанням серед новачків  у свімрані, і не тільки тих хто починає, є питання використання лопаток для плавання. Чи справді вони допомагають у відкритій воді?

Чи допоможуть плисти швидше? Спортсмени, які мали травми плеча також цікавляться чи безпечне їх використання.

Лопатки збільшують навантаження на м'язи плеча за рахунок збільшення поверхні руки, і таким чином спричиняють більший опір води. Щоб справитись з цим збільшеним навантаженням, тренери часто задають своїм плавцям силові тренування з використанням резини для плавання, розробляючи м'язи ротаторної манжети як концентрично так і ексцентрично для їх зміцнення. Цього можна досягти, виконуючи добре контрольовані функціональні рухи. Пропуск цих занять перед тренуванням в лопатках може часто закінчитися болем у плечі і відповідно неможливістю плавати певний час взагалі.  

IMG 8313

Ще одна річ, на яку варто звернути увагу, особливо якщо ви сильно втомлюєтесь і відчуваєте біль під час використання лопаток - це техніка. Якщо ваш гребок не є достатньо ефективним, ви можете помітити, що плаваєте краще без лопаток, оскільки збільшення навантаження шкодить і сповільнює вас. За сильно витягнута рука вперед під час гребка, не захоплення води зап'ястям, опущення ліктя і не завершення останньої фази гребка - все це може призвести до травми “плече плавця”. Це загальний термін, що означає, що зв'язки плеча травмуються - або занадто розтягуються, або забиваються в плечовому суглобі. Найчастіше травмуються сухожилля біцепса і супраспінатус. Без лікування ця проблема може тривати від декількох тижнів до декількох місяців. 

IMG 2335

Важливо також і положення усього тіла. Плавання з колабашкою вирівняє положення ніг, але зменшує силу їх удару. Це означає, що треба більше працювати руками. Переконайтеся, що у вас хороша рухливість верхньої частини спини, щоб ви могли легко линути і ковзати у воді. Це зменшить навантаження на плече, особливо, коли ви виштовхуєте руку з води. 

Ось декілька порад: 

1. Перехід на плавання з лопатками треба починати як можна раніше. Приділіть достатньо часу тренуванням з лопатками  і не намагайтесь використати їх вперше в день змагань. 

2. Повільно збільшуйте час плавання з лопатками, щоб звикнути і виробити правильну техніку. 

3. Приблизним правилом є збільшення на 10% (кількість басейнів) у тиждень - робіть це протягом 3 тижнів, а потім зробіть тиждень "відпочинку", потім повторіть кількість басейнів виконаних з лопатками у тиждень 2, перш ніж знову збільшити кількість повторів у тижні 5. Повторюйте цей цикл, коли готуєтеся -  3 тижні збільшення повторів та 1 тиждень відпочинку. Тиждень відпочинку дозволяє отримати тренувальний ефект і за рахунок цього покращити форму.  

IMG 2341

Використовуйте їх у відкритій воді та набувайте досвід плавання в морі, якщо плануєте брати участь у змаганнях, де плавальні етапи проходять в морській воді. Непередбачуваний характер хвиль і течій додає ще один нюанс, який важко відтворити в басейні. 

Якщо у вас присутня біль у плечі, попросіть тренера перевірити вашу техніку або не пошкодуйте грошей на аналіз плавальної техніки з професіоналом. 

Якщо ви відчуваєте біль, то обов'язково зверніться до вашого сімейного лікаря за порадою, а ще краще проконсультуйтеся з фізіотерапевтом. Вони можуть провести діагностику щоб визначити, де саме у вас є м'язовий дисбаланс і відповідно скерувати у правильному напрямку при поверненні до тренувального процесу.  

Як бачите, не існує чіткої відповіді чи потрібно плавати з лопатками. Спробуйте їх на тренуванні, розвивайте силу плечових м'язів поза басейном у залі, щоб досягти гарної рухливості спини і плечей та ідеальної техніки. Якщо  ви просто не любите лопатки і з якоїсь причини вони вас сповільнюють, то сконцентруйтесь на правильному плаванні без них. Якщо у вас проблеми з плечима або була травма в минулому - то плавання без лопаток саме ваш випадок. Не ігноруйте травми, швидко їх помічайте, щоб надовго не випадати з тренувального процесу. 

IMG 2312

Вдалих стартів друзі!

Надрукувати