Чи достатньо просто змінити кросівки?

Srun Перегляди: 2272

Для свімрану більшість людей обирають кросівки, що підходять для трейлу і просто намокають. Вони ж мають бути легкі, добре пропускати воду, швидко висихати та гарантувати гарне зчеплення з мокрими та сухими поверхнями.

Щоб відповідати цим параметрам, кросівки зазвичай низькопрофільні, без сильного перепаду “дропу” (дроп - це різниця висоти підошви між п'яткою і носком). Якщо ви вже бігаєте у таких кросівках, то сподіваємся без травм. Якщо ж ви плануєте перехід на кросівки з меншою амортизацією, то може знадобитися певна силова робота по укріпленню м'язів стопи і литки.

Ми всі чули, що нам треба носити взуття, яке імітує босу стопу, але чи справді це корисно? Наші предки навіть не носили взуття, але вони полювали і добували їжу, пересуваючись різноманітною місцевістю без особливих проблем. Проте вони точно не пересувалися по сучасних бетонних джунглях. А вони усюди. Спробуйте хоч день не ходити по бетону чи асфальту - це неможливо! Також з того моменту, як ми навчилися ходити ще дітьми, наші стопи захищені і оснащені найкращою шкірою та устілками. Як наслідок, наші ноги далеко не такі сильні, як у наших предків, в той же час нам доводиться мати справу з безжальними поверхнями. В щоденному житті ми мало навантажуємо ноги, проте очікуємо від стопи витривалості, коли мова заходить про спорт. 

Перехід до трейлових кросівок і трейлового бігу може стати стресом, якого наші стопи і литки раніше ніколи не відчували. Нижчий рівень п'ятки та біг вверх і вниз по горбах означає, що наші щиколотки працюють у більшому діапазоні, а для цього потрібно більше сили і контролю. Якщо це поєднати з кросівками з меншою амортизацією, ніж звичайні тренувальні кросівки, то виникає подвійний удар.

Ви можете зміцнити і покращити м'язи, уникнувши проблем з м'язами литки, ахіллом, фасцією, пальцями. Вправи потрібно виконувати тільки декілька разів на тиждень по 5-10 хвилин, бажано як частина вашого загального силового тренування, але ви швидко відчуєте різницю:

1. Піднімаємо пятки: передня частина стопи знаходиться на краю сходинки, ви піднімаєте і опускаєте пятку, на рахунок один піднімаєте, на три опускаєте.

 GettyImages 1127801565 e1bf1dd5d0804e0fa38630cd22137d28

 

2. Піднімаємо стопу. Сидячи, стопи на підлозі, за допомогою м'язів скрутити стопу, підтягуючи великий палець до пяти, але не згинаючи пальці під себе.

blog 20191113 toe curl spread 900x419

 

3. Махи ногою: станьте на сходинку боком однією ногою, повільно відведіть іншу ногу, підйом робочої ноги напружений, гомілка нерухома. Намагайтеся не хитатися - це звичайно легше сказати ніж зробити.

walk high kick 01

 

4. Великий палець: одна нога перед іншою ( положення кроку), перекиньте вагу на задню ногу і пробуйте наче припіднятися на великому пальці відштовхуючись від землі, насправді не потрібно відриватися від поверхні

toeyoga5. Гра на піаніно: уявіть що треба грати пальцями ніг. Піднімайте один палець за другим, а тоді опускайте одну фалангу за раз. Спробуйте грати від мізинця до великого пальця!

Toes Step 1

 

Сильні стопи - це значна підтримка для вас, але пам'ятайте про гнучкість і виконуйте стретчинг після кожного тренування. Такі прості речі як розтяжка і катання м'яча стопою можуть справді допомогти. Їх легко можна виконувати, дивлячись телевізор, або чистячи зуби. Звичайно, якщо ви вмієте робити декілька справ одночасно, але вони справді допомагають залишатися в строю (в трейлі) продовж усього року.

Надрукувати